KENNEL

RUINJO'S

         AUSTRALIAN SHEPHERD

 

 

                             Allmänt >> Aktuell kull >> Planer >> Tidigare kullar

 

 

 

Vilken ras ska jag välja?

Många väljer ras efter deras utseende än hundens mentalitet och vad man vill använda hunden till. Australian Shepherd är en arbetande vallhund som absolut inte vill ligga själv hela dagarna för att sedan bara ut och kissa en snabbis. En aussie vill jobba, sedan spelar det inte så stor roll vad man gör så länge den får använda sitt huvud. Det krävs betydligt mer av en ägare till en aussie än till en vanlig sällskapshund. Aussien är en lättlärd ras, som även lär sig lätt sådana saker som man inte vill att de ska kunna. Därmed är det viktigt att ge dem en bra uppfostran. Alla raser är inte så aktiva, och det finns de som har mycket mindre motionskrav och som inte kräver lika mycket träning eller raser som kräver otroligt mycket pälsvård. Om du är intresserad av en vaktande vallhund så läs gärna mer om rasen på Svenska Australian Shepherdsklubbens hemsida.

 

”Australian Shepherd är primärt en intelligent och arbetande hund med starka vall- och vaktinstinkter. Den är en exceptionell kamrat och arbetspartner. Den är mångsidig och lättlärd och utför uppgifter du ber den om med stil och entusiasm. Den är reserverad mot okända men visar inte skygghet. Den kan visa tuffhet, styrka och auktoritet i arbetet men alla former av elakhet och lömskhet mot människor eller andra hundar ska ej tolereras”

(översatt av SASK från ASCA:s hemsida)

 

Hur hittar jag en bra uppfödare?

Det finns otroligt många bra och seriösa uppfödare som brinner för sin ras och som ser sina valpköpare som en del av familjen, samtidigt som tyvärr alla inte är så. Mitt råd är att kolla igenom alla uppfödare som finns av rasen, läs på allt du hittar och ring därefter runt till de uppfödare du tycker intressanta. Kolla de kullar som finns just när du är intresserad och kolla upp så mycket som möjligt som du hittar om föräldrarna och deras släktingar och syskon. Mail kan vara en jätte bra start, men ett telefonsamtal är enligt min åsikt mycket bättre. Besök kenneln och fråga alla frågor du har. Uppfödaren ska vilja att du kommer och gärna svara på alla dina frågor. Hundarna hos din uppfödare ska vara välskötta och verka må bra. Dessutom är det ju såklart bra om din uppfödare är intresserad av samma sak som du vill göra med din hund. Känns det bra med den här människan, som kan ge dig din kommande valp? Ifall det inte känns bra, behöver det inte vara fel på uppfödaren utan er personkemi kanske inte stämmer ihop. Känns det inte bra, så tycker jag absolut att du ska välja en annan uppfödare.

 

Vilken valp ska jag välja?

Har du nu hittat en bra uppfödare som du känner att du har bra kontakt med, så kommer vi till den punkten där valpen är född och du ska besöka din nya familjemedlem. Vem av alla sötnosarna ska du då välja? Eftersom det är otroligt svårt att se för valpköpare på de små stunderna som man ser valparna, så väljer jag valp till mina valpköpare. Detta eftersom jag ser mer av valparna och vill att varje valp ska komma till rätt person. Man får önska kön, men sedan väljer jag valp. Hur väljer jag då valp till varje valpköpare? Jo, jag kommer att göra valptest samtidigt som jag ser valparna varje dag och därmed är den som sett valparna mest och vet mest om dem. Är det så att man har önskemål om färg, så kan man få vänta ett tag. Detta eftersom inte alla färger föds i varje kombination och just den färgen kanske inte passar dig. För mig är mentaliteten det absolut viktigaste, och rätt valp till rätt köpare. Tänk på att det är egenskaperna som man lever med, och inte hundens färg.

 

 

Vad ska ingå när du hämtar valpen?

Mina valpar levereras när de är tidigast 8 veckor, och är då ID-märkta, ögonlysta, vaccinerade, avmaskade, veterinärbesiktade och dolda fel försäkrade i 3 år. Givetvis medföljer alla papper på undersökningarna och stamtavla medföljer.

 

Utöver dessa grundläggande saker så får ni även ett ställbart läderhalsband, läderkoppel, valphäfte med alla viktiga uppgifter om din valp, syskonen och såklart massa bilder. En CD med alla bilder på din valp kommer du få i samband med valpträff. Du får även en filt och en liten handduk som du kan tillexempel torka valpens tassar med. Givetvis kommer dessa att lukta härifrån och kommer därmed vara en trygghet för valpen. Lupus sponsrar även med ett valppaket som medföljer varje valp. Valparna föds upp på Precept Plus Puppy och de vuxna hundarna i huset äter Precept Plus Competition. I valppaketet medföljer valpschampo, leksak, hundmat och en del information om deras foder, bonussystem osv.

 

En valp från mig föds i vårt sovrum, där tiken och valparna får vara tills valparna känns mogna att flytta ner till hallen/vardagsrummet. Där får de vara i en stor valphage och får komma ut flera gånger om dagen. Vi försöker att ta ut valparna varje gång de behöver göra sina behov för att de ska lära sig att gå ut, vi märker även att valparna tidigt piper när de vill göra sina behov. De får även vara lösa på bottenvåning när vi är med, och de älskar att utforska huset. I valphagen har de olika leksaker så som metallapport, kampleksak osv för att lära sig de olika ljuden. Vi tar även med de på små utflykter så att de får lära sig åka bil men även se lite mer än hemma hos oss. Ingen hund som bor hemma hos oss stängs ute från valparna, utan alla hjälps åt så mycket som tiken själv vill och accepterar. Valparna får även träffa andra stabila hundar. Detta för att de ska vara vana vid många olika saker när de flyttar härifrån.

 

Vad kräver jag av dig som köpare och vad erbjuder jag?
Jag säljer endast valpar till aktiva hem, tävlingsintresserade är en fördel. Jag bryr mig inte så mycket om vad ni gör utan snarare att ni gör något. För mig är det viktigt att ni även har en plan på vad ni ska göra med hunden om dagarna om ni inte är hemma, då jag inte vill att hundarna ska få sitta ensamma i många timmar. Jag tycker även att det är en fördel att personkemin mellan oss stämmer, då jag gärna vill ha kontakt i framtiden och såklart hjälpa till om det blir några problem. Kan inte jag hjälpa till, så kommer jag att hjälpa er så ni hittar någon som kan hjälpa till med just ert problem. Jag säljer såklart inga valpar över telefon, mejl eller sms, utan ett besök här är självklart för att få köpa valp från oss!

Jag vill att alla valpar från kenneln höft och armbågsröntgas vid 1-2 års ålder, vilket jag kommer erbjuda ett tillfälle för. Såklart vill jag även att valparna MH testas, vilket jag också kommer erbjuda ett tillfälle för. Finns intresse kommer jag även erbjuda ett tillfälle för korning. Jag kommer även att anordna valp och kennelträffar.

Jag kommer alltid finnas här för mina valpköpare oavsett vad det gäller!

 

 

________________________________________________________________
Copyright © Kennel Ruinjo's

___________________

Caroline karlsson

073-3277097

caroline@armidale.se